vineri, 24 mai 2013

Experienţa rugăciunii în viaţa personală a creştinului


Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, duminică, 7 aprilie 2013, la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" din Brad, a avut loc o seară duhovnicească invitat fiind Pr. Lect. Dr. Vasile Vlad, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

După ce s-a săvârşit slujba de Vecerniei şi a Pavecerniţei mici, Părintele Vasile Vlad a prezentat tema acestei seri duhovniceşti şi anume: ,,Experienţa rugăciunii în viaţa personală a creştinului". În cadrul prelegerii, Părintele profesor a subliniat faptul că rugăciunea trebuie să se înscrie între valorile vitale ale vieţii noastre, că aceasta nu trebuie să fie un adaos formal la viaţa noastră cotidiană ci ca o permanentă necesitate lăuntrică de comunicare şi comuniune cu Dumnezeu.

   S-a mai accentuat apoi faptul că rugăciunea nu se poate transforma dintr-o simplă verbalitate în stare harică fără o pregătire temeinică, de mare importanţă fiind mediul exterior pe care ni-l creem pentru rugăciune, având în vedere structura psiho-somatică a omului.

   Părintele Vasile Vlad a scos în evidenţă şi faptul că în timpul rugăciunii se manifestă trei realităţi: cea a lui Dumnezeu, care este chemat în rugăciune, cea a omului care se roagă, şi cea a diavolului care luptă să-l îndepărteze pe om de rugăciune fie prin a-l determina pe om să nu se mai roage, fie prin gândurile pe care le aduce omului în timpul rugăciunii.

   După prelegere, Părintele profesor a răspuns întrebărilor venite din partea credincioşilor lămurindu-se în general aspecte practice ale vieţii de rugăciune.

   Din mărturia celor prezenţi putem spune că această seară duhovnicească a fost o adevărată sărbătoare pentru Parohia Brad I, orele petrecute împreună fiind, după expresia Părintelui Vasile, ,,un timp investit în Dumnezeu".

   Următoarea seară duhovnicească în Parohia Brad I va avea loc duminică, 14 aprilie de la ora 17.00, invitat fiind Părintele Arhimandrit Andrei Coroian, care va vorbi despre ,,Postul-scară către Cer", cel de-al treilea invitat al serilor duhovniceşti de la Brad fiind Pr. Lect. Univ. Dr. Dan Mihail de la Alba-Iulia.

Pr. Alexandru Letea









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu