sâmbătă, 2 martie 2013

Lucrări ale copiilor de la grupul de cateheză


                       

                                                Parohia             

-o mare familie ce leagă trecutul cu prezentul si oamenii  între ei-


       Orice zidire omenească îşi are istoria ei. Într-un loc mirific, binecuvântat de Dumnezeu, pe o colină din partea de est a oraşului, se află şi biserica ,,Adormirea Maicii Domnului”din Brad , de unde avem o perspectivă amplă asupra  oraşului şi o vedere panoramică a întregului ţinut.  
       Pe fundaţia vechii biserici de zid care s-a demolat, s-a construit actuala biserică . Ridicarea bisericii a început la 21 iulie 1926 sub păstorirea preotului paroh Virgil Perian si cu aportul  preotului Indreiu Ioan, lucrările finalizându-se abia în anul 1933. Data de 14 octombrie 1939 a rămas de referinţă pentru oamenii de aici pentru că atunci a fost sfinţită biserica de către Mitropolitul Ardealului, Nicolae Bălan.
      Credincioşii  acestei parohii au reuşit cu eforturi si sacrificii mari (dar ce lucru important se face fără sacrificiu ?!), să facă posibil ca visul lor sa devină realitate şi biserica înălţată prin credinţa lor să fie considerată drept ,,Catedrala Ţării Zarandului”.
       Tărâm încărcat de istorie, Ţara Moţilor s-a făcut remarcată prin personalităţi de marcă (Horea, Cloşca si Crişan , Avram Iancu şi alţii ) care au luptat pentru credinţă şi identitate naţională şi pe care enoriaşii i-au preţuit atât de mult şi i-au dorit aproape de ei încât au decis să-i picteze la intrarea in biserică.
      Un aport însemnat la istoria locului l-a avut şi protopopul Vasile Damian, participant din partea brădenilor la Marea Unire din 1918 de la Alba Iulia şi care a fost înmormântat lângă biserică .
     Frumuseţea bisericii se evidenţiază prin pictura bizantină în frescă din interior , prin icoanele de pe catapeteasma din argint cizelat (donate de scriitorul Iuliu Giurgea), prin sfeşnicele şi candelabrul cu  optzeci de braţe . Piatra fundamentală a  vechii biserici se păstrează în peretele  exterior şi este cel mai vechi document scris al acestei parohii, conţinutul său fiind tăiat în piatră cu litere chirilice: ,,Cu ajutorul Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh s-a făcut această sfântă  Biserică întru cinstea Adormirii de Dumnezeu Născătoarei Maria .”
    Dar poate cea mai mare comoară a acestei Biserici o constituie oamenii ei, credincioşi şi ataşaţi de cele sfinte, din rândul cărora s-au ridicat în timp mari personalităţi, cum a fost de exemplu părintele Arsenie Boca, despre care am aflat la biserica noastră că este supranumit ,,Sfântul Ardealului” şi care era originar din zona Bradului .
       Astăzi Parohia Brad  este un spaţiu sacru care secretă şi emană precum o floare parfumul legendelor si al folclorului acestor locuri, care merită vizitate şi descoperite de către toţi.
        Odată cu participarea mea la proiectul „Alege şcoala”, am avut parte de o serie de experienţe inedite şi frumoase şi pot să afirm cu toată convingerea că acest lăcaş de cult este un colţ rupt din Rai si un loc perfect pentru rugăciune..
        În ajunul Crăciunului am organizat vizite la spitale, Casa de copii, Căminul de bătrâni,  unde am adus puţină bucurie în sufletele celor prezenţi acolo. Le-am colindat şi ne-au primit cu căldură. În ziua de Crăciun am participat la slujbă,  iar la finalul acesteia corul bisericii a susţinut un concert de colinde. Craii, în costume autentice, au prezentat sceneta Naşterii. Copiii parohiei prezenţi la slujbă au primit daruri .
        Ulterior, cu ocazia sărbătorilor pascale, am participat la slujba din noaptea de Înviere . O mare de oameni, cu o multitudine de lumânări şi candele aprinse , copii si vârstnici , în ciuda vremii neprielnice, au aşteptat să ia  Lumina Sfântă.
         De când particip la acest proiect mă simt un om mai bun, mai bogată sufleteşte. Am realizat că Biserica este un loc de rugăciune, iar rugăciunea îmi păstrează sufletul curat.                            
                                                                               
                            BOCĂNICI OANA, elevă în cls. a VI-a B la Şc. Gen. ,,Horea ,Cloşca şi Crişan” din Brad şi membră a grupului de cateheză de la Parohia Brad I.
                                                                                                                 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu