luni, 18 martie 2013

PROGRAMUL SLUJBELOR ÎN POSTUL MARE



EPISCOPIA DEVEI ŞI HUNEDOAREI

PROTOPOPIATUL BRAD

PAROHIA ORTODOXĂ ,,ADORMIREA MAICII DOMNULUI” BRAD I



                   PROGRAMUL SLUJBELOR  ÎN POSTUL MARE

                                                    

                      PRIMA  SĂPTĂMÂNĂ   

              



  
DUMINICĂ             ORA 9      UTRENIA.

                                     ORA 10    SFÂNTA LITURGHIE              

                                     ORA 16    VECERNIA



          
LUNI                        ORA 9     UTRENIA . CEASUL I                     

                                    ORA 17  PAVECERNIŢA MARE (cu Canonul cel Mare)




MARŢI                  ORA 9      UTRENIA.CEASUL I

                                    ORA 17    PAVECERNIŢA MARE (cu Canonul cel Mare)




MIERCURI           ORA 9     LITURGHIA DARURILOR ÎNAINTE SFINŢITE

                                     ORA 17   PAVECERNIŢA MARE (cu Canonul cel Mare)




JOI                          ORA 9     UTRENIA.CEASUL I

                                    ORA 17   PAVECERNIŢA MARE (cu Canonul cel Mare)




VINERI                 ORA 9     LITURGHIA DARURILOR ÎNAINTE SFINŢITE

                                    ORA 17   PARACLISUL MAICII DOMNULUI                             




SÂMBĂTĂ            ORA  9     SFÂNTA LITURGHIE

                                                         PARASTAS   

                                    ORA 17    VECERNIA

                  

                                                  




                                                              Pr. Alexandru Letea

joi, 7 martie 2013

,,Să nu ne răzbunaţi! Mărturii despre suferinţele românilor din Basarabia"

                           

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a avut loc miercuri, 6 martie, la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" din Brad, jud.Hunedoara, conferinţa cu tema: ,,Să nu ne răzbunaţi! Mărturii despre suferinţele românilor din Basarabia". În cadrul acestui eveniment a fost lansată cartea cu acelaşi titlu iar participanţii au putut urmări o videoproiecţie a unui film documentar de pe DVD-ul ce însoţeşte cartea. Invitatul special, părintele Moise de la Mănăstirea Oaşa, jud.Alba, coordonatorul seriei ,,Să nu ne răzbunaţi!", a împărtăşit celor prezenţi gândul cu care a demarat acest proiect precum şi experienţa personală pe care a trăit-o cunoscând oameni ce au trecut prin grele suferinţe şi prigoane pentru mărturisirea credinţei în Hristos şi pentru păstrarea identităţii naţionale. Mărturiile personale se constituie ca un model de urmat pentru noi cei de azi, care prea des şi prea uşor ne plângem de greutăţi, dacă ne raportăm la ce suferinţe au îndurat cei închişi sau deportaţi.
După mărturia celor prezenţi, întregul eveniment a fost un adevărat recurs la cunoaşterea istoriei, mărturisirea credinţei şi la păstrarea demnităţii şi identităţii spirituale şi naţionale. 

                                                                                           Pr.Alexandru Letea















sâmbătă, 2 martie 2013

Lucrări ale copiilor de la grupul de cateheză


                       

                                                Parohia             

-o mare familie ce leagă trecutul cu prezentul si oamenii  între ei-


       Orice zidire omenească îşi are istoria ei. Într-un loc mirific, binecuvântat de Dumnezeu, pe o colină din partea de est a oraşului, se află şi biserica ,,Adormirea Maicii Domnului”din Brad , de unde avem o perspectivă amplă asupra  oraşului şi o vedere panoramică a întregului ţinut.  
       Pe fundaţia vechii biserici de zid care s-a demolat, s-a construit actuala biserică . Ridicarea bisericii a început la 21 iulie 1926 sub păstorirea preotului paroh Virgil Perian si cu aportul  preotului Indreiu Ioan, lucrările finalizându-se abia în anul 1933. Data de 14 octombrie 1939 a rămas de referinţă pentru oamenii de aici pentru că atunci a fost sfinţită biserica de către Mitropolitul Ardealului, Nicolae Bălan.
      Credincioşii  acestei parohii au reuşit cu eforturi si sacrificii mari (dar ce lucru important se face fără sacrificiu ?!), să facă posibil ca visul lor sa devină realitate şi biserica înălţată prin credinţa lor să fie considerată drept ,,Catedrala Ţării Zarandului”.
       Tărâm încărcat de istorie, Ţara Moţilor s-a făcut remarcată prin personalităţi de marcă (Horea, Cloşca si Crişan , Avram Iancu şi alţii ) care au luptat pentru credinţă şi identitate naţională şi pe care enoriaşii i-au preţuit atât de mult şi i-au dorit aproape de ei încât au decis să-i picteze la intrarea in biserică.
      Un aport însemnat la istoria locului l-a avut şi protopopul Vasile Damian, participant din partea brădenilor la Marea Unire din 1918 de la Alba Iulia şi care a fost înmormântat lângă biserică .
     Frumuseţea bisericii se evidenţiază prin pictura bizantină în frescă din interior , prin icoanele de pe catapeteasma din argint cizelat (donate de scriitorul Iuliu Giurgea), prin sfeşnicele şi candelabrul cu  optzeci de braţe . Piatra fundamentală a  vechii biserici se păstrează în peretele  exterior şi este cel mai vechi document scris al acestei parohii, conţinutul său fiind tăiat în piatră cu litere chirilice: ,,Cu ajutorul Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh s-a făcut această sfântă  Biserică întru cinstea Adormirii de Dumnezeu Născătoarei Maria .”
    Dar poate cea mai mare comoară a acestei Biserici o constituie oamenii ei, credincioşi şi ataşaţi de cele sfinte, din rândul cărora s-au ridicat în timp mari personalităţi, cum a fost de exemplu părintele Arsenie Boca, despre care am aflat la biserica noastră că este supranumit ,,Sfântul Ardealului” şi care era originar din zona Bradului .
       Astăzi Parohia Brad  este un spaţiu sacru care secretă şi emană precum o floare parfumul legendelor si al folclorului acestor locuri, care merită vizitate şi descoperite de către toţi.
        Odată cu participarea mea la proiectul „Alege şcoala”, am avut parte de o serie de experienţe inedite şi frumoase şi pot să afirm cu toată convingerea că acest lăcaş de cult este un colţ rupt din Rai si un loc perfect pentru rugăciune..
        În ajunul Crăciunului am organizat vizite la spitale, Casa de copii, Căminul de bătrâni,  unde am adus puţină bucurie în sufletele celor prezenţi acolo. Le-am colindat şi ne-au primit cu căldură. În ziua de Crăciun am participat la slujbă,  iar la finalul acesteia corul bisericii a susţinut un concert de colinde. Craii, în costume autentice, au prezentat sceneta Naşterii. Copiii parohiei prezenţi la slujbă au primit daruri .
        Ulterior, cu ocazia sărbătorilor pascale, am participat la slujba din noaptea de Înviere . O mare de oameni, cu o multitudine de lumânări şi candele aprinse , copii si vârstnici , în ciuda vremii neprielnice, au aşteptat să ia  Lumina Sfântă.
         De când particip la acest proiect mă simt un om mai bun, mai bogată sufleteşte. Am realizat că Biserica este un loc de rugăciune, iar rugăciunea îmi păstrează sufletul curat.                            
                                                                               
                            BOCĂNICI OANA, elevă în cls. a VI-a B la Şc. Gen. ,,Horea ,Cloşca şi Crişan” din Brad şi membră a grupului de cateheză de la Parohia Brad I.
                                                                                                                 




vineri, 1 martie 2013

Lucrari ale copiilor de la grupul de cateheza (partea a II-a)



                                                          


                                                 Bietul băiat

               Era odată un copil cu vârsta de doisprezece ani pe care îl chema Denis, singur la părinţi şi tare nefericit. De multe ori, oamenii îl întâlneau pe uliţa satului cu o pereche de pantaloni peticiţi şi o bluză veche şi ruptă a cărei culoare, părea să fi fost odată albă.
               În fiecare zi tatăl îl trimitea la magazinul din sat pentru a-i cumpăra alcool. Faptul că consuma mereu alcool, nu era singurul defect al tatălui său. Acesta îi administra soţiei multă bătaie când nu mai găsea acasă băutură.
               Aceasta nu era singura problemă, deoarece mereu când cei doi părinţi erau acasă se certau din diferite motive banale. Când băiatul vedea că se certau se închidea în camera sa şi , neavând  cărţi, calculator, internet sau reviste, se liniştea citind multe cărţi de rugăciuni, dar şi acest lucru era greu din cauza certurilor şi a ţipetelor din casă.
               Pe masă, nu puteau pune o bucată de carne. Ei mâncau doar ce cultivau în grădina cu legume, deoarece tatăl consuma toţi banii pe care îi avea împreună cu prietenii lui la un pahar de rachiu, la birtul din sat.
               Inclusiv la scoală îi era greu să se concentreze fiindcă se gândea mereu la fiinţele care i-au dat viaţă. Într-o zi, fiecare copil povestea dirigintei unde vor pleca în vacanţă. Numai Denis stătea în bancă liniştit şi îngândurat. Diriginta îl vede şi îl întreabă că el unde va merge în vacanţă.
               Denis, ruşinat , se ridică în picioare şi îi spune dirigintei că el nu va pleca nicăieri deoarece părinţii nu au această posibilitate.
               Prietenii săi au observat o schimbare bruscă pentru că era supărat în fiecare zi şi îi era greu să povestească celor din jur despre ce  se petrece la el acasă.
               Într-o zi, s-a dus la Taina Spovedaniei în care Dumnezeu iartă, prin duhovnic , păcatele creştinilor care se căiesc sincer şi le mărturisesc la scaunul spovedaniei, în faţa preotului.
              Părintele, aflându-i povestea a rămas înduioşat şi a promis că îl va ajuta.
              În următoarele zile, părintele le-a făcut o vizita părinţilor lui Denis. Aceştia au rămas miraţi la intrarea în casă a părintelui, dar mai ales tatăl care era în stare de ebrietate.
             Părintele le-a descris în puţin timp cum ar arăta o familie adevărată.  Le-a explicat că familia este o parte importantă a societăţii în care ar trebui implicaţi ambii membri, bazându-se pe respectul reciproc.
             Tatăl, deşi era în stare de ebrietate, a înţeles că nu este bine ceea ce face. În următoarele zile, tatăl lui Denis s-a internat într-un centru de dezalcoolizare dintr-un oraş apropiat. Familia îl susţinea, acesta obişnuindu-se să nu mai bea deloc.
             După câteva săptămâni, când tatăl a ajuns acasă de la centru, l-a rugat pe copil să îl ducă la biserica unde slujea părintele care l-a îndrumat pe drumul cel bun. Denis era fericit că în sfârşit putea să umble de mână cu tatăl său si putea să fie mândru că are acum un tată care îl însoţea peste tot.
            De atunci, întreaga familie mergea în fiecare duminică la Biserică, rugându-se împreună cu preotul pentru înţelegerea familiei şi pentru sănătatea tuturor.
            Chiar dacă la noi în ţară există din păcate multe cazuri de acest gen, eu cred că dacă un singur membru al familiei este credincios, îi poate aduce la credinţă şi pe ceilalţi din familie,în primul rând cerând ajutorul lui Dumnezeu prin slujitorii Lui şi apoi ajutându-se unii pe alţii.

          Demian Lavinia Maria, cl. a VI-a A, ŞC. GEN. ,,M.SÂNTIMBREANU"
          GRUPUL DE CATEHEZĂ DE LA PAROHIA BRAD I                     

    

                       Rugaciune pentru copiii care nu pot să înveţe

                                                      

     Doamne,Dumnezeul nostru, Cel care Lumea ai Zidit-o, vino şi te salaşluieşte într-u noi.Vindecă-ne neputinţa de a învaţa şi ajută-ne Doamne să mergem la şcoală. Tu eşti Tatăl orfanilor sărmani. Milostiveşte-te deci şi spre mine şi fii mie tată în toate zilele vieţii mele. Luminează-mi Doamne mintea cu harul tău şi ajută-mi să pot învăţa. Ajută-ne Doamne pe mine şi pe copiii care asemenea mie nu pot să meargă la şcoală din cauza lipsurilor materiale, să putem şi noi să mergem la şcoală şi să învăţăm lucrurile cele bune care ne folosesc mai târziu în viaţă. Păzeşte-ne, Doamne de toate relele şi ispitele diavolului. Fii milostiv, Doamne Dumnezeule şi ajută-ne să umblăm în căile poruncilor tale.

    Ascultă, Preabunule, umilit glasul nostru şi trimite binecuvantarea Ta asupra zilelor noastre. Amin.


JOSAN RADU, CL. A VI-A, ŞC. GEN. ,,HOREA, CLOŞCA ŞI CRIŞAN”  BRAD

GRUPUL DE CATEHEZĂ DE LA BISERICA ,,ADORMIREA MAICII DOMNULUI” BRAD




                  


                      DOAMNE,CU A TA PUTERE





Doamne cu a Ta putere 

Poti s-ajungi pana la stele

Poti sa misti muntii din loc

Poti sa plutesti chiar si pe –un nor.


                                                    Minunile ce le –ai savarsit 
                                           Pe copiii saraci i- a fericit
 Un sprijin în plus le-ai oferit

         Speranta si încredere le-ai daruit.



Intr-o zi-ndreptandu-ma spre scoala

Un copil mi s-a ivit in cale

Trist si abatut

 Cu sufletul frant.



Un chip angelic  m-a privit suav

                                    Cu caldura si naturalete

                                    Apoi a disparut subit

                                   Si gandurile m-au innabusit.



Vocea lui calda m-a impresionat

Iar gandul meu la el zbura mereu

Era un inger trimis de DUMNEZEU

Cu siguranta acesta e raspunsul meu.



 Provenit dintr-o familie saraca
  Fara posibilitati materiale
                                        N-avea ghetute in picioare

                                       Si nu mergea deloc la scoala



Lui DUMNEZEU eu m-am rugat

Sunt sigura ca El l-a ajutat

In semn de multumire

Eu te voi slavi DOAMNE pe Tine.



Prin aceasta rugaciune


                                          Eu Îti aduc multumire

                Si cu speranta am asezat pe hartie

                                         Aceste versuri DOAMNE pentru Tine.





                                                                         ANCA BOCANICI
                                                                            Clasa a V-a B

ŞC.GEN.,,HOREA,CLOŞCA ŞI CRIŞAN” BRAD
GRUPUL DE CATEHEZA BRAD I








                                                          Scrisoare către Dumnezeu     
             
                                             Sfinte si Preamărite Dumnezeu,

                    

          Eu mă numesc Lavinia, sunt în clasa a VI-a A și sunt elevă la școala Generală ,,Mircea Sântimbreanu '' din orașul Brad .     

          În viaţa mea școala este importantă deoarece la școală înveți întotdeauna lucruri noi. În ziua de azi fără școala nu poți face nimic deoarece nimeni nu îți asigură un viitor.

          În școala mea sunt foarte multe lucruri interesante: săli de clase frumoase, laborator de chimie, de informatică, dar cel mai important pentru mine este Paraclisul pe care îl avem în şcoală prin grija doamnei profesoare de Religie. Acesta este înconjurat de foarte multe icoane pictate de noi elevii, cărți de rugaciuni unde copiii merg să se roage înaintea unui test, dar și pentru sănătatea lor și a parinților.

          Profesorii sunt foarte înțelegători cu noi, de aceea noi înțelegem lecțile pe care ni le predau cu atâta dăruire.

          În pauze ne distrăm de minune.       

          Doamne, aș vrea să-Ți mulțumesc prin intermediul acestei scrisori pentru cât de mult m-ai ajutat la fiecare test de la școală.

          Mi-aș dori foarte mult să ajuți lumea săracă, dar și cea bogată să trăiasca în fericire.

          Te rog să mă ierți de toate păcatele mele, pentru că am păcătuit ca toți oamenii.Vreau să fii cu mine și sa mă aperi de cel rău, să-mi dai mintea cea bună , adică să mă ajuți să învaț, să fiu bună...

         Doamne, doresc să-ți spun că mă rog în fiecare seară.

         Aș vrea să îmi dai înțelepciune, adică să deosebesc binele de rău.

         Cănd voi păși în lumină, aș vrea să Te văd așa cum arăți cu adevarat.

         Doamne Dumnezeul meu, eu ştiu că tu eşti Tatăl tuturor. Am crezut în Tine mereu pentru că, de câte ori te rog ceva, mă ajuţi şi ştiu că: Singurul mod de a-ţi mulţumi este rugăciunea.

                                                             Cu CREDINŢĂ,

                                                                                                Demian Lavinia-Maria

GRUPUL DE CATEHEZĂ DE LA BISERICA ,,ADORMIREA  MAICII DOMNULUI” BRAD