joi, 27 decembrie 2012

"Pe cărarea Împărăţiei cu părintele Arsenie Boca"

                   Parohia “Adormirea Maicii Domnului” din Brad, în colaborare cu Protopopiatul ortodox Brad, Primăria municipiului Brad şi Casa de Cultură, a organizat zilele trecute simpozionul omagial “Pe cărarea împărăţiei cu părintele Arsenie Boca”. Acesta a debutat în curtea Colegiului Naţional “Avram Iancu”, unde a fost dezvelită şi sfinţită o placă comemorativă la “gorunul lui Zian”, pe care părintele Arsenie Boca l-a plantat la absolvirea liceului din Brad, în 1929.
                  La Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Brad, în prezenţa a numeroşi participanţi a fost prezentată expoziţia de carte donată bisericii de părintele Arsenie Boca. A urmat vizionarea unui film documentar despre marele duhovnic, urmărit cu interes de credincioşii care au umplut biserica.
                  Printre invitaţii care au vorbit credincioşilor prezenţi s-a aflat pr. Dionisie Ignat, de la Mănăstirea Albac, care a împărtăşit participanţilor experienţa personală a întâlnirii cu părintele Arsenie, ulterior fiind prezentat referatul “Familia în concepţia părintelui Arsenie Boca”. Maica Marina Lupou, stareţa Mănăstirii Bic, judeţul Sălaj, care a vieţuit la Mănăstirea Prislop, unde s-a aflat şi părintele Arsenie Boca, a scos în evidenţă lucrarea duhovnicească a acestuia. Pr. lect. dr. Ştefan Negreanu din Arad a punctat duhovniceşte şi teologic că toată lucrarea misionară a părintelui Arsenie a fost ancorată în Tainele Bisericii, adăugând că numai integrată în Biserică şi împlinind voia lui Dumnezeu, familia creştină de azi îşi poate găsi echilibrul. Au mai vorbit prof. Romulus Neag, fost director al liceului din Brad, şi prof. Liorean Banciu, iar Florin Cazacu, primarul municipiului Brad, a anunţat că, în semn de preţuire pentru personalitatea părintelui Arsenie Boca, o stradă din apropierea liceului din Brad va purta numele acestuia.
                 Seara s-a încheiat cu un program de colinde prezentat de Corul “Bâlea Boar” al bisericii. Duminică, 25 noiembrie, după săvârşirea Sfintei Liturghii, s-a slujit un parastas pentru părintele Arsenie Boca şi părinţii acestuia, tatăl părintelui Arsenie fiind înmormântat în cimitirul bisericii din Brad.
             Pr. Alexandru Letea


Dezvelirea plăcii comemorative de la gorunul plantat de părintele Arsenie Boca în curtea Colegiului Naţional "Avram Iancu" Brad

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu