vineri, 10 februarie 2017

NAŞTEREA DOMNULUI - 2016

Bucuria slujbelor bisericeşti a fost întregită şi în acest an de ,,vestitorii Naşterii Domnului".
În prima zi a praznicului, Corul ,,Bâlea Boar" al bisericii noastre a susţinut tradiţionalul Concert de Crăciun. Tot în această zi de bucurie ne-au colindat şi grupuri de colindători din Parohia noastră, Craii care au pus în scenă evenimentele de la Naşterea Domnului.
A doua zi de Crăciun a fost rândul copiilor din Parohie să aducă vestea cea bună.Pentru colindul lor, ei şi toţi ceilalţi copii din biserică au fost răsplătiţi cu daruri . În încheiere ne-au colindat grupul de seniori de la Ribiţa , coordonaţi de către părintele protopop Ioan Diniş,care ne-au încântat cu valoroasele colinde tradiţionale de la Ribiţa.
A treia zi a Praznicului, ne-a prilejuit bucuria de a-i primi pe copiii şi tinerii de la Parohia Birtin,coordonaţi de către părintele Adrian Talpaş.

NAŞTEREA LUI HRISTOS,

SĂ NE FIE DE FOLOS!









FESTIVAL DE COLINDE,, DĂRUIND VEI DOBÂNDI"

                                                 DĂRUIND VEI DOBANDI -2016
                                                                   EDIȚIA A –IV-A

Duminică-18 decembrie și Luni-19 decembrie 2016, la Biserica Ortodoxă ,,Adormirea Maicii Domnului” din Brad, a avut loc  cea de-a IV-a ediţie a Festivalului de colinde,obiceiuri şi Târg  de Crăciun, din cadrul Proiectului educaţional-caritabil ,,Dăruind vei dobândi”, organizat de către Şcoala Gimnazială ,,Mircea Sântimbreanu” Brad, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Hunedoara, Primăria Municipiului Brad, Episcopia Devei şi Hunedoarei , Casa Corpului Didactic Deva şi şcolile partenere care au participat la Festival.
                Scopul Festivalului fiind unul caritabil, organizatorii şi-au propus sprijinirea persoanelor cu nevoi materiale sau sociale speciale, prin implicarea elevilor în astfel de acţiuni care duc la dezvoltarea spiritului de voluntariat şi implicare socială. Principalele obiective urmărite sunt dezvoltarea capacităţilor de comunicare şi comportare tolerantă faţă de grupurile sociale dezavantajate, conştientizarea rolului pe care fiecare membru al comunităţii îl are în ameliorarea condiţiilor de viaţă ale semenilor noştri aflaţi în dificultăţi materiale, dar şi dezvoltarea aptitudinilor artistice ale elevilor, familiarizarea elevilor şi a părinţilor cu acţiunile de voluntariat precum şi îmbunătăţirea colaborării efective între elevi-părinţi-profesori-comunitatea locală.
                Am încercat să dăm o amploare cât mai mare evenimentului,prin organizare şi mediatizare şi prin implicarea efectivă a profesorilor,elevilor,părinţilor şi a comunităţii locale (Primăria, Biserica, agenţi economici, alte instituţii şi organizaţii).
                Duminică-18 decembrie, în pridvorul bisericii a fost organizată o expoziţie cu vânzare de icoane pictate de elevi precum şi felicitări, obiecte artizanale şi alte lucruri realizate de elevi, care au putut fi cumpărate de către creștinii veniți la biserică ,fondurile obţinute urmând să fie folosite la pregătirea pachetelor şi darurilor pentru grupurile ţintă ale proiectului.
                Luni-19 decembrie, în biserică, începând cu ora 15, s-a desfăşurat Festivalul de colinde şi obiceiuri de Crăciun, la care au asistat un număr foarte mare de persoane ,semn că proiectul a fost bine receptat de către comunitatea locală. Au vestit Naşterea Domnului Iisus Hristos, grupuri de colindători de la Şc .Gim. ,,M.Sântimbreanu” Brad, Şc. Gim. ,,Horea,Cloşca şi Crişan” Brad,  Şc.Gim. Baia de Criş,  Şc. Gim.Vața , Șc. Gim.Bucureșci, Şc. Gim. ,,Preot Iosif Comşa” Ribiţa și Colegiul Naț.,,Avram Iancu”Brad , însumând un număr de aproximativ 300 de elevi. A surprins varietatea obiceiurilor şi colindelor prezentate,de la colindele tradiţionale până la cele clasice şi universale, întregul spectacol încheindu-se cu un minirecital de cântece patriotice , susţinut de Corul Şcolii organizatoare.
                Din fondurile obţinute de la Târgul de Crăciun şi din donaţii s-au făcut,cu sprijinul Asociaţiei Părinţilor de la Şc.Gim.,,M.Sântimbreabu”, 50 de pachete cu alimente,hăinuţe ,dulciuri şi jucării care au fost date  în data de 21 decembrie,copiilor cu situaţie materială modestă ai şcolii organizatoare şi copiilor de la Centrul Social ,,Sf.Fanurie” din Brad. De asemenea o sumă considerabilă a fost donată familiei preșcolarului B.I. de la Grădinița ,,M.Sântimbreanu”, copil care este în curs de chimioterapie neoadjuvantă.
             Cu bucuria împlinirii scopului propus, prin numărul mare de participanţi dar şi de beneficiari ai proiectului,ne propunem ca şi anul viitor Festivalul de colinde ,,Dăruind vei dobândi” să aibă un impact major în rândul elevilor şi a comunităţii locale.

                                                                                      Responsabil proiect, PROF. Irina Letea












SEARĂ DE COLINDE

Duminică, 18 decembrie 2016, la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" din Brad a avut loc o seară de colinde la care au fost invitaţi membri Ansamblului ,,Ritmuri Zărăndene" din Hărţăgani.
Îmbrăcaţi în costume populare autentice, membri Ansamblui ne-au oferit un adevărat recital de colinde tradiţionale interpretate cu o măiestrie vocală şi dăruire deosebită,
Noi toţi ne-am bucurat de un moment de autenticitate creştinească şi românească, în contextul secularizat al societăţii noastre prea permisibilă cu sincretismul şi de multe ori neancorată suficient în tradiţiile noastre adevărate.
Îi aşteptăm cu mult drag şi altă dată pe aceşti colindători , de la mic la mare!






COLINDĂTORI VESTIND NAŞTEREA DOMNULUI

În ziua de 6 decembrie 2016, de sărbătoarea Sf.Ierarh Nicolae, credincioşii participanţi la Sfânta Liturghie au fost colindaţi de către un grup de elevi de la Colegiul Naţional ,,Avram Iancu" din Brad îndrumaţi de prof. de Religie Raţiu Ioana. Tinerii ne-au bucurat prin darul colindelor minunate iar noi i-am răsplătit după datina creştinească! Ne bucurăm de fiecare dată de prezenţa tinerilor în biserică , mai ales când această prezenţă este una activă!
,,Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor,învăţător înfrînării te-ai arătat turmei tale adevărul lucrurilor.Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate, Sfinte Ierarhe Nicolae, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre!"

CONFERINŢĂ DUHOVNICEASCĂ ÎN POSTUL NAŞTERII DOMNULUI

                                 

 Duminică, 4 decembrie 2016, în biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" din Brad a avut loc o conferinţă duhovnicească cu tema ,,Postul bucuriei", invitat fiind părintele Dionisie Ignat de la măn. Albac.
În cuvântul său , părintele Dionisie a reliefat importanţa postului ca jertfă dătătoare de bucurie şi împlinire sufletească precum şi importanţa încadrării liturgice a postului.
La sfârşitul conferinţei părintele Dionisie a răspuns întrebărilor venite din partea credincioşilor.




CONCERT AL GRUPULUI ,,LUMINĂ LINĂ" DIN SIBIU LA BRAD

CENACLUL ,,LUMINĂ LINĂ” DIN SIBIU A CONCERTAT LA BRAD

            Duminică,9 octombrie 2016, a fost o zi deosebită pentru credincioşii Bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului”  şi în general pentru locuitorii municipiului Brad care au participat la Sfânta Liturghie şi la evenimentele religios-artistice organizate în această zi.
                        Oaspeţii noştri au fost membri Cenaclului ,,Lumină lină” din Sibiu, care au venit să ne încânte printr-un concert de muzică religioasă şi patriotică.Cenaclul ,,Lumină lină” a susţinut la Brad al 382-lea concert al acestui grup care a concertat în toată ţara dar şi în străinătate.Cenaclul este coordonat de către părintele Cătălin Dumitrean, consilier al Arhiepiscopiei Sibiului şi director al Radio Trinitas pe Ardeal.Din acest grup fac parte preoţi,cântăreţi de biserică dar şi intelectuali şi tineri,elevi şi studenţi.Scopul periplului spiritual al acestui Cenaclu este acela de a trezi în oameni râvna de a păstra dreapta credinţă şi identitatea noastră naţională.Într- o lume în care valorile spirituale sunt tot mai diluate de mercantilism şi în care filonul iubirii de neam şi Biserică este considerat de unii desuet, demersul acestor inimoşi ,,misionari” este cu atât mai preţios cu cât presupune un efort deosebit din partea fiecăruia.
                        După încheierea Sfintei Liturghii, au urmat două ore de mare încărcătură  spirituală în care membri Cenaclului au împletit armonios pricesnele bisericeşti cu cântece patriotice şi naţionale presărate cu momente deosebite de poezie sau mesaje de suflet care îndemnau la apropierea de cele sfinte şi la păstrarea identităţii noastre naţionale. Credincioşii din biserică au cântat împreună de la pricesne cunoscut închinate Maicii Domnului până la cantece patriotice , sau ,,Rugă pentru părinţi” , un moment deosebit fiind intonarea de către toată biserica plină de credincioşi a imnului naţional ,,Deşteaptă-te române!”.Un alt lucru deosebit pe care acest Cenaclu îl face este invitarea în concertele lor a tinerilor din zonă care doresc să cânte împreună cu ei, aceştia devenind astfel colaboratori zonali ai Cenaclului.
            Bucuria acestui concert a fost sporită duhovniceşte la final de închinarea la icoana Maicii Domnului ,,Îndrumătoarea” precum şi de închinarea la părticele din moaştele unor mari sfinţi cum ar fi : Sf. Ioan Rusul,Sf. Efrem cel Nou,Sf. Ioan Iacob românul, fiind puse spre cinstire şi un epitrahil care a fost pe trupul sfinţit al Sf. Ioan Iacob la canonizarea acestuia , precum şi o reverendă purtată de către părintele Arsenie Boca ,,Sfântul Ardealului”,toate aceste odoare fiind aduse spre cinstire de către preoţii Cenaclului.
            Mulţumindu-le pentru efortul pe care l-au făcut de a veni în mijlocul brădenilor,chiar înainte de turneul lor din Basarabia, am ,,smuls” din partea lor promisiunea de a încerca să revină la Brad pentru un Concert de colinde în Postul Naşterii Domnului.

                                                                                              Părintele Alexandru Letea