vineri, 17 octombrie 2014

Catedrala din Brad îmbracă haine de sărbătoare

       Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gurie,Episcopul Devei şi Hunedoarei,duminică,12 octombrie,2014, a avut loc la biserica,,Adormirea Maicii Domnului" din Brad, aniversarea a 75 de ani de la sfinţirea catedralei zărăndene. Cu acest prilej, după săvârşirea Sfintei Liturghii, s-a slujit un Parastas pentru ctitorii bisericii şi pentru slujitorii ei trecuţi la cele veşnice.Preacucernicul Părinte Florin Dobrei,consilerul cultural al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, a transmis binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gurie cu prilejul acestei aniversări.
      A urmat apoi Simpozionul ce a reliefat diferite aspecte din istoria bisericii. În deschidere, Părintele protopop Ioan Jorza a prezentat chipuri de protopopi , slujitori ai catedralei brădene.În continuare, părintele paroh Alexandru Letea , într-o prezentare power point, a scos în evidenţă aspecte din trecutul parohiei precum şi istoria zidirii bisericii. Doamna Bianca Leucean, directorul Casei de Cultură a municipiului Brad,a prezentat momentul sfinţirii bisericii, care s-a făcut pe data de 14 octombrie 1939 de către mitropolitul Nicolae Bălan,insistând asupra personalităţii cronicarului vremii,Gheorghe Micu Dela Băseşti. 
      Un moment deosebit l-a constituit prezenţa la Simpozion a doamnei Duşan Mărioara, care este primul copil botezat în biserica din Brad, ajunsă de curând la vârsta de 75 de ani. În încheiere, Pr.Lect. Dr. Florin Dobrei, a prezentat referatul intitulat ,,Personalităţi ecclesiastice zărăndene", în care a scos în evidenţă viaţa şi activitatea unor personalităţi deosebite ale vieţii bisericeşti, care au provenit din Zarand, cum ar fi Pr. Ilarion V. Felea, Pr. Nerva Florea, Pr. Arsenie Boca şi alţii.
       Pe tot parcursul zilei de 12 octombrie, credincioşii s-au putut închina la racla cu veşmântul Cuvioasei Paraschiva, care a fost adusă cu acest prilej de la Catedrala episcopală.
        Evenimentele legate de aniversarea a 75 de ani de la târnosirea catedralei zărăndene vor fi încununate de sfinţirea unei troiţe la Casa Parohială, sfinţire care va avea loc după Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii Cuvioasei Paraschiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu