marți, 1 aprilie 2014

Ucenici ai Credinţei - Liturghia după Liturghie

EPISCOPIA DEVEI ŞI HUNEDOAREI             PROTOPOPIATUL BRAD            PAROHIA BRAD I


     UCENICI AI CREDINŢEI – 
 LITURGHIA  DUPĂ  LITURGHIE

  PROIECT AL PAROHIEI ,,ADORMIREA  MAICII DOMNULUI”
                            

                           ÎN CADRUL CONCURSULUI NAŢIONAL
       ,,SFÂNTA EUHARISTIE – LUMINA VIEŢII CREŞTINE


TITLUL PROIECTULUIUcenici ai credinţei –  Liturghia după Liturghie
SCOPUL PROIECTULUI : Strângerea de fonduri pentru copiii de la Centrul Social
                                           ,,Sfântul Fanurie”
ECHIPA DE IMPLEMENTARE :
-         Pr. Alexandru Letea, preot paroh la Parohia Brad I
-         Prof. Irina Letea, profesor de Religie la Şc.Gim.,,M.Sântimbreanu”  Brad şi voluntar la Centrul Social ,,Sf.Fanurie”
-         Inst.Florina Ţendea,învăţător la Şc.Gim.,,Horea,Cloşca şi Crişan” Brad
-         Prof. Mariana Gal, voluntar  la Centrul Social ,,Sf.Fanurie”
-         Înv. Maria Plic,voluntar  la Centrul Social ,,Sf.Fanurie”
-         Ec. Florentina Dărab, voluntar la Centrul Social ,,Sf.Fanurie”
LOCUL DESFĂŞURĂRII :
-         Parohia Brad I- Centrul cultural-misionar pentru tineri ,,Pr.Ilarion V.Felea”
-         Şc.Gim.,,M.Sântimbreanu” Brad
-         Şc.Gim.,,Horea,Cloşca şi Crişan” Brad
-         Centru Social pentru copii ,,Sf.Fanurie”
-          
PERIOADA IMPLEMENTĂRII :
10 MARTIE – 27 MARTIE 2014

BENEFICIARII PROIECTULUI – GRUPUL ŢINTĂ :
10 copii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani de la Centrul Social ,,Sf.Fanurie”

BUGETUL PROIECTULUI :
Obţinut din vânzarea de icoane pictate de elevii de la grupul de cateheză al Parohiei şi de către elevii de la cele două şcoli partenere în proiect

OBIECTIVE :
1.     Implicarea copiilor şi tinerilor  în viaţa liturgică şi în activitatea social-misionară a Parohiei.
2.     Conştientizarea de către copii a importanţei participării la Sfânta Liturghie şi a transpunerii principiilor creştine în viaţa de zi cu zi.
3.     Încurajarea spiritului de comuniune prin pictarea de icoane  împreună şi oferirea darurilor .
4.     Implicarea comunităţii locale parohiale prin cumpărarea icoanelor în scop caritabil.
5.     Ajutorarea copiilor de la Centru Social ,,Sfântul Fanurie” prin pachete de rechizite necesare la şcoală şi dulciuri.

DESCRIEREA PROIECTULUI :
În cadrul concursului naţional,,Sfânta Euharistie – lumina vieţii creştine”, Parohia ,,Adormirea Maicii Domnului” din Brad participă cu proiectul intitulat ,,Ucenici ai credinţei-Liturghia după Liturghie”.Idea  proiectului a venit ca o necesitate de continuare a unei alte activităţi şi anume parteneriatul religios-educaţional între Parohia noastră şi Şc.Gim.,,M.Sântimbreanu” din Brad,reprezentată prin doamna profesoară Irina Letea. Acest parteneriat are ca scop principal angajarea copiilor şi tinerilor în viaţa liturgică a Bisericii prin participarea duminica la Sfânta Liturghie, la biserica,,Adormirea Maicii Domnului”, şi prin participarea la strană sau în corul bisericii cu cântări religioase. S-a simţit nevoia ca roadele participării la Sfânta Liturghie să fie concretizate într-o acţiune care să exprime cât mai bine conceptul de ,,liturghie după liturghie”. Astfel,având în vedere că mulţi copii au bucuria de a picta icoane,ne-am gândit să organizăm o expoziţie de icoane cu vânzare la biserică, iar cu banii obţinuţi să se pregătească pachete cu rechizite şi dulciuri pentru copiii de la Centru Social ,,Sfântul Fanurie” al Parohiei.
Pentru ca impactul proiectului să fie cât mai mare am hotărât să implicăm şi elevii de la şcolile gimnaziale din municipiu, respectiv Şcoala Gim.,,M.Sântimbreanu” şi Şc. Gim.,,Horea,Cloşca şi Crişan”.
Proiectul s-a realizat în trei etape: pictarea icoanelor,expoziţia cu vânzare şi împărţirea darurilor.
Prima etapă a proiectului, desfăşurată între 10 şi 22 martie, a constat aşadar în realizarea icoanelor pe sticlă pictate cu multă dăruire de copii. Primul grup,format din elevii cl. a V-a B de la Şc.Gim.,,M.Sântimbreanu”, au pictat icoane în sala lor de clasă,în cadrul orelor de Religie,coordonaţi de către doamna profesoară Irina Letea. Al doilea grup, a fost cel format din elevii clasei a III-a C,de la Şc.Gim.,,Horea,Cloşca şi Crişan”, coordonaţi de doamna învăţătoare Florina Ţendea, la care s-au alăturat şi alţi elevi ai şcolii care au pictat acasă icoane. Al treilea grup s-a constituit din elevii de la grupa de cateheză a Parohiei Brad I, care au pictat icoane la Centrul cultural-misionar,,Preot Ilarion V.Felea”,în spaţiul special amenajat pentru activităţile cu tinerii. Icoanele realizate au fost diverse, de la icoane cu Mântuitorul,Maica Domnului ,sfinţi ,până la icoane mai complexe cum ar fi cele ale praznicelor. Fiind ,,Anul omagial euharistic şi al Sfinţilor Martiri Brâncoveni” , elevii au fost îndrumaţi să picteze icoane reprezentând pe Hristos-euharistic şi Sfinţii Martiri Brâncoveni,după modele alese şi pregătite de către coordonatori. La încheierea acestei etape,de la cele trei grupe de lucru s-au strâns aproape 60 de icoane care au fost pregătite să fie expuse.
            A doua etapă a proiectului s-a desfăşurat în data de 23 martie, la Duminica Crucii, la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Brad. De dimineaţă,înainte de Utrenie,icoanele au fost expuse în pridvorul bisericii. La plecarea de la slujbă, credincioşii au cumpărat icoanele oferind fiecare cât dorea pentru icoana cumpărată. Impresionantă a fost atitudinea unei credincioase în vârstă care dat toţi bănuţii pe care îi avea pentru o icoană pe care şi-o dorea foarte mult. Putem spune astfel că şi ,,banul văduvei” a contribuit la acest proiect,dar şi dărnicia unor credincioşi care au oferit chiar şi 100 de lei pentru o icoană. La finalul expoziţiei s-a strâns astfel o sumă destul de consistentă,fapt care a arătat că proiectul a fost bine primit şi receptat în rândul credincioşilor.
            A treia etapă a proiectului a constat în pregătirea pachetelor cu rechizite şi dulciuri pentru cei 10 copii de la Centru ,,Sfântul Fanurie”. Pachetele au fost oferite copiilor în data de 27 martie, fiind dăruite chiar de către o parte din elevii care au pictat icoane. Momentul a fost emoţionant atât pentru copiii de la Centru Social care s-au bucurat foarte mult pentru darurile primite,dar şi pentru cei ce le-au oferit,bucurându-se iată,de rodul muncii lor.
            Putem spune că impactul acestui proiect în viaţa comunităţii parohiale dar şi a celor care au lucrat sau au beneficiat de acest proiect a fost deosebit. Iată câteva dintre mărturiile celor care au participat într-un fel sau altul la acest proiect :
Florina Ţendea, învăţătoare,coordonator ca partener în cadrul proiectului : ,,Un proiect de suflet pornit din suflete către alte suflete. Simţămintele curate ale unor copii,au fost aşezate puţin câte puţin cu sârguinţă pe frumoase icoane ortodoxe. Fie ca truda lor şi a celor care i-au călăuzit să fie primită de Dumnezeu.”
Marincu Angela, profesor :,,Un proiect benefic pentru elevi,care învaţă să fie generoşi, dar în acelaşi timp folositor pentru familiile şi copiii care vor primi ajutor din partea Bisericii.”
Elena Ştefan, economist : ,,De frumuseţea exprimată prin artă,transformată în ajutor pentru copiii cu probleme sociale,să se bucure în apropierea Sfintelor Sărbători toţi credincioşii!”.
Ecaterina Bugnariu, 10 ani(Centru Social Sfântul Fanurie) :,,Mă bucur pentru dulciuri dar mai ales  pentru caiete ,stilouri,carioci şi toate celelalte pe care le-am primit,pentru că aveam nevoie de ele .”
Nădăjduim că scopul proiectului a fost împlinit, atât în ceea ce priveşte pe elevii care au picat icoane, pe care ne străduim să-i învăţăm că nu pot fi adevăraţi ,,ucenici ai Credinţei” decât prin iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni,cât şi pentru copii care au beneficiat de daruri şi de grija noastră.
pr. Alexandru Letea
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu